afbeelding: Co-Sleeper Nuage van Petite Amélie is op verschillende wijzes te monteren

Hoe slaapt je baby veilig?

De veiligste slaapplek voor je pasgeboren baby is een wieg of co-sleeper. Je kan op deze manier je kindje het dichtste bij je eigen bed houden, wat vooral in de eerste maanden heel erg belangrijk is. Leg je baby echter niet in je eigen bed, omdat dit een verhoogde kans op wiegendood oplevert. Zelf kan je in je slaap op je kind rollen, je kind kan makkelijker uit bed vallen maar ook bekneld of te warm worden onder dekbedden, kussens of matrassen.

Beddengoed

Ook in het eigen wiegje of de co-sleeper is het belangrijk te letten op het juiste beddengoed. Essentieel is dat je kindje het niet te warm krijg in bed, daarom is een dekbed niet verstandig. Hou de slaapkamertemperatuur rond de 18 graden, ventileer goed en kleed je baby niet te warm aan. Zorg ook dat je kind niet met zijn gezicht onder dekens terecht kan komen. Gebruik stop laken en dekentje stevig in, of trek je kindje een babyslaapzak aan.

Buikligging

Een extra voordeel van de babyslaapzak is dat je baby hierin minder makkelijk op de buik rolt. Rugligging is de veiligste slaaphouding is voor jonge kinderen. Leg je baby daarom vanaf het eerste moment meteen op de rug in het bedje, en draai hem/haar zo nodig om wanneer hij/zij zichzelf op de buik heeft gerold. Babies kunnen zich namelijk vanaf 3 maanden zelfstandig op de buik rollen, maar het lukt ze niet meteen om weer terug te draaien.

Hard matras

Een hard matras is het verstandigst voor in de wieg of co-sleeper. Wanneer uw kind zich op de buik gedraaid heeft, kunnen neus en mond tegen het matras aangeduwd worden. Een zacht matras is dan een groter risico voor uw kindje, omdat daarin meer kans op verstikking is. In een hard matras kan uw baby minder makkelijk wegzakken.

Co-Sleeper

De co-sleeper is een ledikantje dat aan één kant open is en op die manier tegen jouw bed aangeschoven kan worden. In de co-sleeper slaapt je kindje in een eigen bed, maar tegelijkertijd ook vlak bij je, op gelijke hoogte. Zo ligt je kind veilig en kan je hem/haar makkelijk in de gaten houden, zonder hiervoor zelf steeds op te moeten staan. De co-sleeper is dan ook de veiligste slaapplek voor je jonge baby.