Back to School

Back to School

De grote vakantie is voorbij, tijd om (weer) naar school te gaan. Hebben jij of je kind nog wat moeite om aan dit nieuwe ritme te wennen? Ondervinden jullie wat meer stress hierdoor? Compleet logisch! Hoe kun je je kindje hiermee helpen, na een lange zomervakantie?

Als ouder(s) is het belangrijk om dan de leiding te nemen en te anticiperen. Dit, om jezelf en je kleine, dappere held te helpen met het (her)vinden van de juiste balans. Lees hieronder een aantal tips om je hierbij te helpen:

Tip 1: Een visuele planning voor je kind

Wanneer je kind niet van school houdt of al reikhalzend uitkijkt naar de volgende vakantie, dan is het handig om de schooldagen, weekenddagen en vakanties op een kalender aan te duiden. Hoe doe je dit het gemakkelijkst? Gebruik verschillende kleuren stickers! Bijvoorbeeld, rode stickers voor de schooldagen, blauwe voor het weekend en groene voor de vakanties. Het zal dan rustiger voelen en de onzekerheden rondom deze spannende tijd zal geleidelijk afnemen.

Voor de kleintjes kun je foto's of tekeningetjes toevoegen om de verschillende activiteiten van de week uit te leggen.

Tip 2: Plan wekelijkse maaltijden

Wat eten we vanavond? De welbekende en FATALE vraag ;-)
Je komt thuis na een dag hard werken en je hebt eigenlijk te weinig tijd gehad om na te denken over wat je je gezin wilt voorschotelen, of je mist gewoon de inspiratie. Aarzel dan niet om vooraf je maaltijden te plannen. Denk in het weekend na over een weekmenu, maak je boodschappenlijst, doe de boodschappen in het weekend of op een vaste dag en in no-time ben je voorbereid. Het zal je aanzienlijk tijd en onnodige kopzorgen schelen!

Tip 3: Bedenk een opruimritueel

Lijkt je huis op een slagveld en spendeer je je tijd aan het opruimen van rondslingerend speelgoed, potloden en boeken? Erger nog, stap je continue op die pijnlijke lego- of duploblokjes? Dan is het de hoogste tijd je bengel op een speelse manier te leren hoe je kunt opruimen! Reserveer een bepaalde plek in huis om al het speelgoed op te bergen en vertel je zoon of dochter waar deze plek voor dient. Ga dan samen opruimen en blijf je kindje eraan herinneren zijn of haar speelgoed hier in op te bergen. Wanneer iets keurig opgeborgen is, zal je kind er sterker naar verlangen met het speelgoed te spelen. Dankzij onze handige opberglade voor onder het bed of onze wandplankjes, zal niets je meer in de weg liggen. Dag pijnlijke voeten, hallo opgeruimd huis!
Opberglade onder peuterbed


Tip 4: Denk één dag vooruit

Zelfs als je ‘s avonds moe bent van alles wat je zoal gedaan hebt, met een klein beetje extra moeite ben je jezelf de volgende ochtend dankbaar!

Leg de kleding voor de volgende dag alvast klaar. Mocht je hem of haar willen betrekken in de keuze hiervan, kies ze vóór het slapen gaan dan samen uit. Dit scheelt je zo ontzettend veel tijd in de ochtendspits. Doe hetzelfde met de school- of sporttas van je kroost. Niets is erger dan om één minuut voor tijd nog de zwemkleding te moeten zoeken.

We hopen dat deze tips je helpen om het schooljaar serener en vol goede moed door te komen.

Een hele fijne dag en we zien je graag op www.petiteamelie.nl !