STAPELBED OF (HALF)HOOGSLAPER

STAPELBED OF (HALF)HOOGSLAPER

Halfhoogslaper Arbre, afgebeeld in helder wit


Kleine kinderkamer? Een stapelbed of (half)hoogslaper is dan een uitkomst!

Als je compact woont of een kleinere kinderkamer hebt óf je kindjes vinden het simpelweg gewoon gezelliger om samen op één kamer te slapen, dan zijn stapelbedden en hoogslapers een goede oplossing. Naast het feit dat ze veel ruimte besparen, zijn stapelbedden en hoogslapers of halfhoogslapers in allerlei varianten te koop en geeft het de kinderkamer een unieke uitstraling.

multi-functioneel-stapelbed-wit-jumeaux-petite-amelie
Handig en multifuntioneel 2-in-1 stapelbed “Jumeax” (per half juli verkrijgbaar in landelijk grijs en helder wit). Dit stapelbed kan ook omgebouwd worden tot twee afzonderlijke bedden. Zie hieronder.


multi-functioneel-stapelbed-wit-2in1-petite-amelie
Stapelbed Jumeaux omgebouwd tot twee aparte bedden. Afgebeeld in helder wit, maar tevens verkrijgbaar in landelijk grijs.

Wie mag er onder of boven slapen?

Deze discussie gaat onder de kids vrijwel altijd gepaard met ruzie. Slapen in het bovenste bed is nu eenmaal stoerder en spannender.
Om dit op te lossen kun je het onderste bed extra cool en knus maken met allerlei leuke accessoires. Denk bijvoorbeeld eens aan het ophangen van vlaggetjes of lampionnetjes, een plankje aan de muur te bevestigen voor boekjes, een wekker, wat persoonlijke spulletjes of een leeslampje.

Hoogslaper met bureau

Lekker klimmen en klauteren om je bed in te komen, dat is de droom van ieder kind! Heerlijk je eigen stekkie, alsof je in een boomhut slaapt. Het is niet alleen supercool, maar ook super stevig.
Daarnaast is een hoogslaper met een ingebouwd bureau, wel zo handig om aan te spelen of voor het maken van het huiswerk. Onder de hoogslaper heb je lekker veel (speel)ruimte en kun je er gemakkelijk nog een kastje onder kwijt of een grote bureaustoel.
hoogslaper-met-bureau-grijs-petite-amelie
Hoogslaper met bureau Sommet is (per half juli) verkrijgbaar in landelijk grijs en wit.

Kan een peuter al in een stapelbed of (half)hoogslaper slapen?

In principe is een hoogslaper of stapelbed geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Is er nu een aanzienlijk leeftijdsverschil tussen je oudste en jongste kind en wil je ze toch graag op één kamer laten slapen?
Dan zou je kunnen overwegen om het ledikant van je kleintje op de plek van het onderste bed neer te zetten. Dit doe je eenvoudig door de matras en lattenbodem van het onderste bed te verwijderen en het ledikant ín de overgebleven ruimte neer te zetten. Wanneer je jongste groot genoeg is, kun je alles weer in elkaar zetten en het matras op de lattenbodem plaatsen.
half-hoogslaper-arbre-grijs-petite-amelie
Halfhoogslaper Arbre afgebeeld in landelijk grijs, maar ook verkrijgbaar in helder wit


Stevigheid van de materialen en een solide constructie zijn de belangrijkste vereisten van een stapelbed of (half)hoogslaper. Immers moet ook een volwassene er veilig op en af kunnen om te stoffen, het bed op te maken en om een verhaaltje voor te lezen. Je wil geen wiebelend kinderbed of een trap waar je doorheen kunt zakken.
Een halfhoogslaper is geschikt voor wat extra opberg- en speelruimte. Onder het bed kun je gemakkelijk een kastje kwijt of opbergzakken met speelgoed. Een klein zitje of tipi-tentje zou ook gemakkelijk kunnen. Gezellig en knus, zo’n extra speelhoekje!

10 Handige Tips voor het aanschaffen van een stapelbed of (half)hoogslaper:

  1. Let op stevigheid en materiaalkeuze. Een stapelbed of hoogslaper van hout of metaal zijn sterk en duurzaam. Kijk of er geen scherpe of ruwe randen aan het bed zitten, waar je kindje zich aan kan bezeren.
  2. De minimale ruimte tussen bedbodems van het bovenste en bovenste bed moet 75 cm zijn.
  3. Beide bedden moeten een goed ventilerende lattenbodem hebben.
  4. Zorg altijd voor voldoende ruimte tussen het plafond en het stapelbed. Vanzelfsprekend kan er geen ventilator, lamp, of ander hangend voorwerp boven of in de buurt van het stapelbed worden opgehangen.
  5. De opstaande rand van een stapelbed moet minimaal 26cm hoog zijn, gemeten vanaf de bedbodem en minimaal 16cm hoog zijn gemeten van de bovenkant van het matras.
  6. Het trapje dient goed en stevig bevestigd te worden bevestigd aan het stapelbed.
  7. Een losse aluminium (lichtgewicht) aanhaaktrap met platte treden kan een goede tijdelijke oplossing zijn voor kinderen die het trapje nog wat eng vinden.
  8. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet in het bovenste bed slapen.
  9. Zet de hoogslaper of het stapelbed zo tegen de muur dat de ruimte tussen het bed en de wand minder is dan 5.5cm of meer dan 23cm.
  10. Voor de eerste periode in een (nieuw) (stapel)bed is het wellicht handig om een zachte ondergrond naast het bed te hebben, bijvoorbeeld een matras.


(Bron: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/welk-bedje/stapelbed-en-hoogslaper)