Veilig een babybedje opmaken

Veilig een babybedje opmaken

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! In verwachting zijn is een spannende, leuke en bovenal enerverende tijd waarin heel wat veranderingen plaatsvinden. Niet alleen lijfelijk, maar ook in je huis. Zo zul je waarschijnlijk al volop aan het Googlen zijn, op zoek naar inspirerende ideeën voor het inrichten van de babykamer. Aan de meest voor de hand liggende dingen zoals een wiegje of ledikant, commode en kledingkast heb je vast al gedacht. Wist je dat ook beddengoed voor in het wiegje of babyledikant belangrijk is om over na te denken? We hebben daarom de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Stapsgewijs het babybed veilig opmaken

Het kindje dat nu nog lekker warm en veilig in je buik groeit, zal straks ter wereld komen. Het is belangrijk dat je je kleine schat straks knus en veilig in het wiegje of ledikantje kunt laten slapen, zodat het een goede (nacht)rust heeft en zodoende goed kan groeien.
Mooie decoratie in de babykamer of peuterkamer is natuurlijk leuk, maar het allerbelangrijkst is dat je kindje veilig slaapt. Daarom is het advies om het bed van je kleine zo kort mogelijk op te maken. Leg zo min mogelijk accessoires, zoals knuffels en andere losliggende spulletjes, in het bedje. Op deze manier valt je kleintje zo veilig mogelijk in slaap.

Zo maak je heb bedje stapsgewijs het veiligst op:

  • Molton of matrasbeschermer

Leg een ademende matrasbeschermer op het babymatrasje. Een vochtwerende matrasbeschermer wordt afgeraden voor kleine baby’s. Met een matrasbeschermer verleng je de levensduur van het kindermatras en blijft het langer schoon (hygiënischer).
  • Hoeslaken

Leg daar overheen een hoeslaken en zorg ervoor dat deze goed strak om het matrasje heen zit. Jersey hoeslakens van 100% katoen kunnen een beetje meerekken en zijn een heel goede keuze.
  • Deken of slaapzak?

Babydeken

Sinds jaar en dag worden baby’s onder een lakentje met deken te slapen gelegd. Belangrijk hierbij is dat het lakentje van katoen is. De wiegdeken of het ledikantdeken kan variëren in materiaal (denk aan katoen of wol). Zolang het maar ademend is en niet te warm of te koud. In de zomer kies je voor katoen, dit is goed ademend en zorgt voor een comfortabele slaaptemperatuur tijdens de warmere maanden. In de winter kun je voor extra warmte zorgen door een dekentje van wol te gebruiken over een katoenen lakentje. Een dekentje kun je ook als handig speelkleed of plaid gebruiken.

Slaap- of trappelzak

Je kunt er ook voor kiezen om je kindje in een slaapzakje te laten. Een slaapzakje is handing, omdat het je kindje warm houdt zonder dat het zich los kan woelen of de deken van zich af kan trappelen. Bij de aanschaf van een slaapzak of trappelzak, houd dan rekening met de seizoenen. In de winter heb je slaapzakjes met mouwtjes, die van een dikker materiaal gemaakt zijn. Voor de zomer heb je trappelzakken zonder mouwen, gemaakt van een dunner en luchtiger materiaal.

Eerste 2 jaar geen dekbed en kussen!

Een dekbed wordt afgeraden bij kindjes tot 2 jaar. Een dekentje in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de hoes past en dat je deze goed in stopt. Wanneer je kindje over gaat van ledikant naar een peuterbed, dan dien je het slaapzakje te vervangen voor een peuterdekbed.

  • Kort opmaken

Wanneer je kiest om je baby onder een lakentje met deken te laten slapen, maak het bedje dan kort en strak op. Dat wil zeggen: de voetjes dien je tegen het voeteneinde van het bedje te leggen en het lakentje en dekentje mogen niet hoger dan de schoudertjes liggen. Stop het laken en de deken goed in aan de zijkanten en onderkant. Voorkom een prop onder het matras bij het voeteneind, anders ligt je kindje niet helemaal vlak.

De beste slaaphouding voor je kind

Leg je kindje altijd op de rug in het wiegje of ledikant, dit adviseren de kraamzorg en het consultatiebureau. Op deze manier ligt het gezichtje namelijk vrij. Mocht je kindje liever niet op de rug slapen, overleg dan met het consultatiebureau wat je dan het beste kunt doen.

Meer weten?

Bekijk dan eens de website van VeiligheidNL. Hier kun je je kennis te peilen op het gebied van een babybedje veilig opmaken en zelfs een slaaptest doen. Tevens kun je er het online magazine van VeiligheidNL raadplegen, er staan vele waardevolle tips in.

nieuwe-wieg-deken-collectie-van-petite-amelie